Behandelingen

Hoe werkt osteopathie?

Osteopathie gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Wanneer weefsels goed beweeglijk zijn, is het lichaam goed in balans en hebben blessures en ziekten minder kans. Eric werkt uitsluitend met zijn handen. Met specifieke handgrepen herstelt hij de beweeglijkheid van weefsels wanneer deze beperkt worden door ontstekingen, stress of littekens.

Tijdens de behandeling ligt of zit de patiënt ontspannen op de behandeltafel. Eric voert de handgrepen rustig uit. Omdat hij de problemen aanpakt bij de bron, kijkt hij verder dan alleen de plek waar de klachten zich afspelen. Schouderklachten kunnen namelijk samenhangen met een verminderde beweging van weefsels in de lever, terwijl rugklachten kunnen ontstaan door een slechte darmwerking.

Veiligheid staat voorop. Indien nodig of gewenst legt Eric contact met de behandelend arts of specialist. Het is belangrijk dat hij een goed beeld heeft van de geschiedenis en de situatie van de patiënt. De eerste afspraak begint dan ook met een uitgebreid vraaggesprek. Hierin worden de medische geschiedenis rond de aandoening, zoals medicatie, specialisten of eerdere behandelingen nauwgezet doorgenomen.

Vervolgens worden eerder verrichte onderzoeken beoordeeld, zoals röntgenfoto’s, echo’s, MRI’s of kijkoperaties. Wanneer u onderzoeksresultaten tot uw beschikking heeft, mag u deze meenemen. Het kan zijn dat er zogenaamde ‘rode vlaggen’ zijn. Dit zijn contra-indicaties, redenen om u niet te behandelen. In dat geval wordt u te allen tijde doorverwezen naar uw behandelend arts of specialist. Na het gesprek start het lichamelijk onderzoek. Eric test alle gewrichten van het lichaam en gaat daarbij voornamelijk op zoek naar bewegingsstoornissen.

Op basis van alle voorgaande informatie kan de behandeling starten. Vaak merkt u al na één behandeling verschil. Na twee tot drie behandelingen wordt duidelijk of osteopathie de gewenste uitwerking heeft. Bij acute klachten zijn drie tot vijf behandelingen vaak voldoende. Bij hardnekkige klachten duurt volledig herstel vaak wat langer, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn. De eerste behandeling duurt 40 minuten. Vervolgbehandelingen ongeveer 45 minuten. Na elke behandeling volgt een periode van rust, waarin het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Voor een behandeling kunt u een afspraak maken bij Osteopathie Praktijk van den Donker in Hilversum.